Het griept nu echt

Het aantal mensen met griepachtige ziektebeelden stijgt nu voor de vierde week. In week 9 werden 86 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) gerapporteerd door de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL. Er is daarmee sprake van een milde epidemie.

Huisartsen zien vooral kinderen (0-4 jaar) met griep. De samenstelling van het griepvaccin blijkt goed overeen te komen met het griepvirus dat nu in circuleert.

In de figuur in bijgaande link http://www.eiss.org/cgi-files/grapher_cs_v1.cgi?region=Netherlands〈=nl is te zien hoeveel mensen in Nederland last hadden van griepachtige ziektebeelden in de afgelopen 10 jaar. In het seizoen 1999/2000 was er sprake van een forse epidemie, met meer dan 300 gevallen per 100.000 inwoners. In het seizoen 2004/2005 hadden op de top 240 mensen per 100.000 last van griep.

Ook in het griepseizoen 2006-2007 volgt het NIVEL de griep in Nederland weer op de voet, aan de hand van het aantal patiënten dat zich wekelijks meldt met griep of een griep-achtige aandoening bij een van de huisartspraktijken van de NIVEL-peilstations. Iedere vrijdag rond 12.00 uur worden de nieuwste peilstationcijfers gepubliceerd in het Dossier Griep op de NIVEL-site.
Naast deze griepcijfers bevat het NIVEL Griepdossier onder andere antwoorden op veelgestelde vragen over griep en griepvaccinatie (FAQ) nationale en internationale links en de meest recente Influenza Nieuwsbrief.

De Nederlandse griepcijfers worden verzameld door het NIVEL, het RIVM en door het Nationaal Influenza centrum (NIC) in Rotterdam. Daarna worden ze aangeleverd aan EISS (European Influenza Surveillance Scheme), de organisatie die de Europese griepcijfers bundelt. EISS wordt door de Europese Commissie gefinancierd en gecoördineerd door het NIVEL.
Tijdens het griepseizoen rapporteert EISS via internet de klinische en virologische griepgegevens van 23 Europese landen. Op de EISS website worden deze gegevens wekelijks gepresenteerd in de vorm van het wekelijkse elektronische EISS- Bulletin .

Betrokken NIVEL project(en)

* Continue Morbiditeitregistratie Peilstations
* EISS (European Influenza Surveillance Scheme)

No tags for this post.
If you enjoyed this article, please consider sharing it!
Icon Icon Icon

Leave Your Response

You must be logged in to post a comment.


About Norovirus

    Noroviruses are highly contagious and are transmitted via the faeces and vomit of infected people, either through direct contact or throught contaminated objects or via food and water. The incubation period is one to three days.

Resources

Noronet

Noronet is an informal network of scientists

De grote griepmeting

Nederlandse Griepmeting

Influenzanet

Influenzanet is a system to monitor the activity of influenza-like-illness.

Sponsors Services

Web Hosting

Reliable webhosting Services.

Rsync Backup Services

Rsync off-site backup service

Cheap SSL certificates

World class SSL certificates

Contacts

advertising:
contact us

add news:
contact us

social social social