Over Norovirussen
Wat zijn norovirussen?
Norovirussen zijn kleine, zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken (een ontsteking van het maagdarmkanaal). Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
Is buikgriep hetzelfde als griep?
Nee, buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De gewone griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, niet tegen norovirus en dus ook niet tegen buikgriep.
Wat zijn de symptomen van een norovirusinfectie?
Dat zijn braken en diarree. Meestal begint het tussen 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Deze vorm van braken wordt ook wel projectielbraken genoemd. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor.De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1-4 dagen. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten aanzienlijk langer duren.
Kan buikgriep door norovirus gevaarlijk zijn?
Dat is zeldzaam. Verreweg de meeste mensen zijn na 1 of 2 dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen uitdrogen, en als dat niet wordt onderkend zelfs overlijden. De gevallen die bekend zijn waren allemaal ouderen, die vaak al diverse andere gezondheidsklachten hadden. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen in zeldzame gevallen langdurige klachten optreden.
Wat moet ik doen als ik buikgriep heb?
Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht binnen krijgt. Bij twijfel kunt u het beste de huisarts raadplegen. Verder is het belangrijk dat iemand met buikgriep beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een belegde boterham. Heel goed handen wassen dus! In huishoudens met zieken is het belangrijk om regelmatig het toilet schoon te maken en daarbij chloor te gebruiken. Vergeet ook de spoelknop en de deurknop niet!
Is het norovirus erg besmettelijk?
Ja, norovirus is erg besmettelijk, het wordt overgedragen via de fecaal-orale route: dat wil zeggen dat de diarree en het braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten. Het norovirus wordt dan ook onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als de besmette persoon een voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe personen infecteren. Daarnaast komen veel virussen in het riool terecht komen. Aangezien het virus behoorlijk stabiel is kunnen bijvoorbeeld oesters en mosselen die in verontreinigd water zijn gekweekt ook norovirus bevatten.
Wanneer komen norovirusinfecties in het nieuws?
Norovirusinfecties komen vooral in het nieuws als ze bij groepen mensen voorkomen. Vooral in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven komen geregeld epidemieën voor waarbij het geen uitzondering is dat de helft van de ouderen of kinderen en de helft van het personeel tegelijkertijd ziek is. Ook op cruiseschepen wordt de reis nogal eens verstoord door norovirussen.
Bron: RIVM – Lees hier de complete lijst met vragen en antwoorden van het RIVM
Navigation
- April 2020
- January 2015
- May 2012
- March 2012
- February 2012
- January 2012
- December 2011
- November 2011
- January 2011
- March 2010
- February 2010
- November 2009
- July 2009
- April 2009
- March 2009
- February 2009
- December 2008
- November 2008
- October 2008
- April 2008
- February 2008
- November 2007
- July 2007
- May 2007
- April 2007
- March 2007
- October 2006
- 040 Hosting Our Sponsor and Webhost
- de Grote Griep meting De grote Griep Meting.
- EU Food borne viruses
- Norovirus Database
- RIVM Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu